
Przed nami gorące miesiące i dni pełne słońca więc coraz więcej osób sięga po kubek kawy cold brew. Czy wiedziałeś, że możesz je przyrządzić u siebie w domu?
Czym tak naprawdę jest coraz bardziej popularna kawa cold brew? Jest to kawa macerowana, czyli poddana metodzie „parzenia na zimno”, znacząco zmieniającej smak naparu w porównaniu z parzeniem na gorąco.
Kawa mrożona często kojarzy się ze słodkimi syropami, frappe i dodatkami – przy maceracji kawy cold brew doświadczamy naturalnych smaków kawy, bez żadnych dodatków oraz zbędnego cukru. Chociaż dopiero niedawno ta metoda stała się popularna w Polsce, w Japonii już od dawna jest to standardowy wybór na gorące dni.
Kawa cold brew jest parzona przy użyciu wody o temperaturze pokojowej, ale można ją również przygotować przy użyciu chłodniejszej wody. Ciepło w reakcjach i procesach chemicznych często jest wykorzystywane jako katalizator przyspieszający działanie. Proces maceracji na zimno nie jest wspomagany ciepłem, dlatego trwa znacznie dłużej.
Zasadniczo podstawowy proces może być tak prosty jak przyrządzenie French Pressa, z użyciem chłodnej wody. Wystarczy pozostawić go na 15-18 godzin, a następnie przefiltrować za pomocą preferowanych filtrów do kawy (v60, AeroPress, Chemex). W zależności od tego, co chcesz uzyskać z macerowanej kawy (na przykład mniej lub więcej smaku w procesie prób i błędów), proces parzenia na zimno może zająć nawet do 24 godzin. Zazwyczaj kawy parzone na zimno mają nieco mniej kwaśny smak lub przynajmniej mniej ostry niż ich odpowiedniki parzone na gorąco. W zimnym naparze zazwyczaj znajdziesz również mniejszą goryczkę. Jako że proces maceracji jest dłuższy niż przy parzeniu kawy na gorąco, gorzkie smaki nie pojawią się dopóki czas parzenia nie przekroczy pożądanego czasu maceracji. Podsumowując – jeżeli lubisz bardziej owocowe i słabsze napary, celuj w krótszy czas maceracji (około 18 godzin). Natomiast jeżeli chcesz uzyskać nieco bardziej gorzkie, bardziej wyraziste cold brew o pełniejszym body wydłuż „parzenie” do 24 godzin.
Więc – jak zacząć? Osobiście nie polecamy inwestować w dodatkowy sprzęt na samym początku eksperymentowania. Najlepiej skorzystać z tego, co jest dostępne pod ręką (French Press lub Chemex) albo zacząć macerację w czystym, szklanym słoiku, następnie filtrując kawę przez wspomniane wcześniej papierowe filtry. Rozmiar pojemnika będzie miał wpływ na to jak mocny lub słaby napar chcesz przygotować przy użyciu dowolnej ustalonej dawki.
To prosty sposób, z wykorzystaniem kawy, którą już masz, bez konieczności kupowania dodatkowego sprzętu dedykowanego do przyrządzania wyłącznie kawy cold brew.

Krok 1 – Mielenie
Zalecamy grube mielenie, na młynku kilka oczek dalej niż mielenie do Chemexa. Jeśli masz wątpliwości napisz do nas na Instagramie / wyślij wiadomość na info@momentocoffee.pl a na pewno pomożemy. Cold brew smakuje lepiej przyrządzone ze świeżo zmielonych ziaren, więc zmiel je tuż przed maceracją, aby zapewnić najbardziej aromatyczny smak. Oczywiście oznacza to również kupowanie świeżo palonych ziaren i upewnienie się, że przechowujesz je w odpowiednich warunkach.
Krok 2 – Maceracja
Zanim przejdziesz dalej, upewnij się, że masz dobrą wodę do maceracji. Użyj filtra węglowego (stosowane np. w dzbankach Brita), wody butelkowanej (np. Żywiecki Kryształ) lub zajrzyj do lokalnej kawiarni / palarni z pustą butelką – barista na pewno chętnie odleje Ci trochę przefiltrowanej wody ????. Nie polecamy używać wody z kranu, która często jest za twarda, przez co cold brew nabierze płaskiego, ciężkiego, kredowego lub pustego smaku.
Stosunek kawy do wody w proporcji 65g/1000ml daje przyjemną kawę gotową do picia po około 24 godzinach maceracji w lodówce, przy grubym mieleniu. Inną opcją jest stworzenie znacznie silniejszego koncentratu używając proporcji 1:4. Koncentrat jest następnie zwykle „rozcieńczany” wodą, mlekiem, tonikiem, lodem lub ich kombinacją.
Niezależnie od powyższych opcji, prostota przepisu da Ci możliwość łatwego porównania z gorącymi naparami tej samej kawy. Bardzo ciekawe jest wykonanie obok siebie wyników zimnego naparu obok gorącego naparu o tej samej recepturze, przefiltrowanego w ten sam sposób przy użyciu tych samych „zmiennych” w kontrolowany sposób.
Krok 3 – Filtrowanie
Jeśli używasz French Pressa do oddzielenia cold brew od kawy możesz użyć tłoka jednak nie jest to zbyt precyzyjna metoda i w naparze zostaną jeszcze zawieszone fusy. Na tym etapie zawsze zalecamy powolne przelewanie przez papierowe filtry, niezależnie od wybranej metody filtrowania. Dodatkowo możesz jeszcze użyć sita o bardzo drobnych oczkach.
Jeśli normalnie korzystasz z AeroPressa, możesz spróbować tej metody, jednak bez zbytniego nacisku. Delikatnie wlej zimny napar do zaparzacza i pozwól mu samoczynnie przelać się przez papierowy filtr. Jest to skuteczny sposób, jednak najlepsze efekty uzyskamy stosując kilka metod filtrowania.
Krok 4 – Serwowanie
Twoje cold brew jest gotowe do wypicia. Jeśli chcesz go dodatkowo rozcieńczyć, serwuj z lodem, wodą, mlekiem lub tonikiem. Gotowe cold brew przechowuj w lodówce do 3 dni.
Jaka kawa do cold brew?
Jeśli zazwyczaj lubisz kawę owocową, polecamy naszą kawę z Etiopii, Kenii lub Burundi do parzenia na zimno. Jeśli lubisz bardziej zbalansowaną lub czekoladową kawę, polecamy naszą kawę brazylijską lub Honduras. Jeśli zależy Ci na równowadze wysokiej jakości smaków w codziennej kawie, wybierz naszą mieszankę Player, która obecnie zawiera kawę z Brazylii i Etiopii.