Pozyskiwanie kawy, czyli jak kawa trafia do Waszych kubków

Kupujemy oraz wypalamy kawy sezonowo. Kawa, jak każdy owoc, smakuje najlepiej dojrzała, selektywnie zebrana z kawowca i szybko przygotowana do eksportu. Wtedy zaczyna się wyścig z czasem żeby ją jak najszybciej przyrządzić. Zanim jednak trafi ona do naszych kubków, musi przejść przez długi i skomplikowany proces logistyczny.

IMG_5170
IMG_1668

Zanim kawa trafi do naszego sklepu internetowego, ma do pokonania długą drogę :). Czeka ją m.in. seria analiz sensorycznych (w laboratorium eksportera, importera oraz u nas w palarni), transport do magazynu w Europie, dostawa do Rzeszowa. W tym długim łańcuchu kluczowymi są dla nas udane relacje z każdym z naszych partnerów – to właśnie one stanowią gwarancję najwyższej jakości produktu oraz umożliwiają nam kupno limitowanych edycji kaw.

Pasja oraz ekspertyza producentów kawy na farmach są dla nas inspirujące. Dlatego też chcemy szczegółowo przekazać historię każdej kawy, poprzez udostępnianie informacji o uprawach oraz regionach, z których pochodzą nasze ziarna. Publikujemy informacje dotyczące elewacji uprawy, odmiany kawy oraz jej obróbki, a także na temat farmy lub zrzeszenia producentów. To wszystko znajdziecie na naszych opakowaniach, stronie internetowej oraz w formie postów na Instagramie. 

 

Nie korzystamy z certyfikacji FairTrade czy RainForest. Kupujemy kawy wyłącznie segmentu specialty i wierzymy, że bezpośrednia współpraca z importerami i eksporterami zapewnia wyższe dochody producentom kawy – dzięki temu nie muszą oni dzielić swoich dochodów z dodatkowymi organizacjami. Dodatkowo, każdy z naszych partnerów transparentnie publikuje informacje dotyczące stawek dla farmerów.

Przewiń na górę